.

.

torsdag 24. januar 2013

Eget nötsmör





















God morgon!

Solen har kommit upp över trädtopparna, och jag skal strax ge mig ut och övningsköra. Först en stor kaffe och lite flatbröd med eget nötsmör. Sedan är jag redo :)



Nötsmör: 

1 dl jordnötter/peanötter (jag brukar använda vanliga saltade) 

1 dl hasselnötter 

(2-3 matskedar kallpressad rapsolja). 

Om du använder osaltade nötter kan du kanske behöva salta lite. Smaka o se. 

Börja med att köra nötterna i en kraftig mixer. Efter ca. 10 minuter brukar nötterna släppa ifrån sig sin naturliga olja, och då är smöret klart. För att hjälpa till på traven kan du ha i några skedar rapsolja, det beror lite på hur tuff mixer du har.


Det är också gott att göra "smör" med cashewnötter, mandlar, solrosfrön (bland annat)....


Barnen älskar nötsmör, både på mackan eller som dipp. Gott att dippa morötter i tex.


2 kommentarer:

  1. Så många bra tips du kommer med! Spännande med nötsmör, det skall testas, men får bara bli till dom vuxna i vår familj. Barnen har nötallergi...
    Lycka till med övningskörningen!

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk snälla du! Om du vill att barnen ska få testa ändå kan du göra det på solroskärnor. Super gott, både på mackan och som dipp. Det är också fantastiskt på pizza, istället för tomatsås, eller som pastasås (slänger du i lite örter har du plötsligt en solros- pesto) Om du smyg rostar dem lite först i en torr panna blir det ännu bättre :) ha en härlig kväll!

      Slett