.

.

søndag 27. oktober 2013

Äppelmos med vanilj



Favoritkoppen


Älskade ljuva söndag, jag är ledig!! Åh va skönt! Jag kanske stannar kvar i pyjamasen hela dagen... Det blir iallafall en lång frukost i segt tempo :)

Häromdagen plockade vi ner de sista äpplena ifrån trädet, M. ska laga äppelcider :) Jag stuvade dock undan några äpplen och kokade en omgång mos. Inte fel till söndags-steken, eller våfflorna, eller gröten, eller rostmackan, eller.... det mesta. 

recept: 

3 kg äpplen
3 dl vatten
2 dl socker
1 vaniljstång
1 krm askorbinsyra

Skala äpplena och skär i klyftor utan kärnhus. Skåra vaniljstången och ta ut fröna. Koka äppelklyftor och vanilj + vaniljstång med vattnet tills äpplena börjat gå sönder, cirka 5-10 minuter. Rör under tiden. Ta av från plattan och rör i sockret + askorbinsyran. Ta ut vaniljstången.

Koka upp igen och häll på rena burkar. Äppelmoset klarar sig ett par veckor i kylen. Om du fryser in moset, tänk på att inte fylla glasburken ända upp till kanten.


1 kommentar:

  1. Høres godt ut. Har ikke hatt vanilje i før, men det skal jammen prøves!

    SvarSlett