.

.

søndag 26. mars 2017

Tappa björksav






Nu, precis nu, är det rätt tid för att tappa björksav, naturens första energikick!

Lite beroende på var du bor förstås, men innan björken utvecklar sina löv, under tidig vår, suger rötterna upp vatten ur marken som stiger upp i stammen för att ge kraft till en ny växtperiod. 

Att dricka björksav kommer inte att ta dig med på någon exploderande smakresa, saven smakar bara sött vatten, men den sägs vara renande för njurarna och stärkande för immunförsvaret. Det innehåller bla. magnesium, kalium och C-vitamin, näring för att ta kroppen (och trädet) ur vinterdvalan och bli redo för våren och nya möjligheter. 

När saven stiger i björken kan vi äntligen lägga vintern bakom oss. Jag njuter av ett glas kylig saft och låter den symbolisera kraften som återvänder!

Gör såhär: 

Borra ett hål in i björkstammen, snett uppåt, ca. 5-7 cm.
Sätt in ett litet rör, sugrör fungerar utmärkt, och låt saven droppa ner i en flaska eller i en dunk. 

Ifrån en stor stark björk kan du få flera liter på ett dygn, men ta inte mer än du behöver.

När du tar ut röret ur björken ska du plugga igen hålet med en pinne som du hamrar in i trädet, annars fortsätter björken att "blöda".

SKÅL!!








Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar