.

.

mandag 6. februar 2017

Egen surkål




Hörrni, det här med surkål. 

JAG TRÖTTNAR ALDRIG! 

Som idag tex, när cirkusfamiljen hamnade i middags-klämma och körde på kok-korv och ketchup till middag. Jag drämde till med en rejäl skopa surkål som tillbehör, och dra på trisse, men blev inte korvplattan förvandlad till värsta smakresan? Som magi. Fast surt. 

Hur som helst, supernyttigt för magen, billigt och underbart gott. Det går fort att sätta igång sin egen surkål, det är väntetiden efteråt som är värst. Så här gör du:

Ingredienser:
1 kålhuvud, ca 1-1/2 kilo.
15 gram salt
1 msk dillfrön 



1. Ta bort de yttersta bladen och spara dem. Du kommer att använda dem som lock senare.

2. Dela och finstrimla kålhuvudet, jag använde en mandolin. Finstrimlat är godast.

3. Blanda med lite salt i taget. Knåda och pressa kålen hårt tills det bildas en vätska. Blanda i dina dillfrön på slutet, innan du slutligen trycker ner kålen i en ren glasburk. Använd knytnäven så att vätskan kommer på toppen och täcker kålen. 

4. Tryck slutligen ner de yttersta bladen som du sparade, så att ingen luft kommer i kontakt med vitkålen.  Sätt på en tyngd och ett lock. Jag använde en äggkopp i porslin som "tyngd" mellan kålen och locket. 

5. Låt glasburken stå i ca 24°C i 2-3 dagar och sedan i ca 15-18°C i 3 veckor.  

6. Låt den stå ytterligare en månad i kylskåp och sen kan du fördela surkålen i mindre brukar om du vill. 

Kålen håller i cirka 1,5 år i sin originalburk (oöppnad) och eventuellt i nya burkar i cirka 3 månader. 




Egen surkål

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar